KİTAPLARDAN ALINTILARLA 30 AĞUSTOS
- bilgeliderataturk6
- 25 Ağu 2020
- 2 dakikada okunur
Türk Ordusu'nun nihai saldırısı 26 Ağustos 1922'de başladı ve 30 Ağustos'da Türklerin kesin zaferleriyle sona erdi. 1922 boyunca İtalyanlar Ankara'ya uçaklar vermişlerdi ve Fransızlar Mersin'den, gizlemeye gerek görmeksizin silah göndermişlerdi.
İşgal Altında İstanbul, Bilge Criss

Lozan ile 30 Ağustos arasında yapılan "asıl zafer hangisidir" tartışmalarını son derece yersiz buluyorum. Meydan muharebesi ile diplomasi arasında mukayese yapmak, armut daha mı güzel meyvedir yoksa elma mı demeye benzer. Lozan Antlaşması kazanılan zaferin iyi bir değerlendirilmesidir ve bir uzlaşmadır. 30 Ağustos ise tartışılmaz büyük bir zaferdir; önemli meydan muharebesi yapılmış ve kazanılmıştır. Bu ikisini birbiriyle karşılaştırmak doğru tutum değildir.
Kafa Dergisi - Sayı 71, İlber Ortaylı

Nemiz varsa, bağımsız bir devlet kurmuşsak, hür vatandaş olmuşsak, şerefli insanlar gibi dolaşıyorsak, yurdumuzu Batı'nın, vicdanımızı ve kafamızı Doğu'nun pençesinden kurtarmışsak, şu denizlere bizim diye bakıyor, bu topraklarda ana bağrının sıcağını duyuyorsak, belki nefes alıyorsak, hepsini, her şeyi 30 Ağustos Zaferi'ne borçluyuz.
Çankaya, Falih Rıfkı Atay

Büyük Taarruz 30 Ağustos'da sonlanmış, Anadolu'dan düşman temizlenmişti. Şimdi sıra İzmir'in Yunan işgalinden kurtulmasına gelmişti. Zafer çok yakında..
Arkadaşıma Veda, Zülfü Livaneli

Ağustos, tarihimizde mühim ve şanlı bir aydır. 26 Ağustos 1071 ile 30 Ağustos 1922, aynı düşman millete karşı iki büyük ve örnek zaferin kazanıldığı dönüm günleridir.
Birincisi, milli şuurun da şimşek gibi çaktığı bir gündür.
İkincisi, en bitkin zamanımız da bile neler yapabileceğimizin tanığıdır.
Tarih Kültür ve Kahramanlar, Hüseyin Nihal Atsız

Ey zafer. Seni ne kadar ama ne kadar bekledik!
Aramıza hoş geldin zafer! Merhaba, gözyaşlarımızı bağışla..
Hepimizi bağışla ey zafer. Bunca kurbanlar verdik senin uğruna. "Benimkiler nerede?" , "Oğlum nerede benim?" diye yükselen seslerimizi, acılı çırpınışlarımızı bağışla.
Toprak Ana, Cengiz Aytmatov

Atatürk hiçbir zaman " Batılılaşma " diye bir hedef göstermemiş, 'muasırlaşma' demişti (İzmir'deki heykeli de Batı'yı göstermiyor. 30 Ağustos Zafer Harekatı başlarken " Hedefiniz Akdeniz'dir. İleri! " diyor. )
Üstelik Atatürk, Uzak Asya'nın kalkınıp Batı'yı geçmeye başlamasından 50 yıl önce güneşin yeniden Doğu'dan doğacağını söylüyordu.
Ne Yapmalı?, Oktay Sinanoğlu

Comentários